Съвместно учение проверява готовността от двете страни на Дунав при бедствена ситуация

0
47
български пожарникари

Съвместно учение на български и румънски пожарникари ще се проведе край с. Ряхово, съобщиха от областната дирекция на МВР в Русе.

В учението, което ще премине под надслов „Дунав 2016“, ще вземат участие служители от противопожарните служби от Русе и Велико Търново, от структурите на „Единната спасителна система“ и от Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“ в румънския град Гюргево.

Според сценария на учението, след обилни валежи от дъжд в периода 10-17 септември, се наблюдава рекордно повишаване на нивото на река Дунав в българския участък. При обход на дигата в района на рибарското пристанище край Ряхово става ясно, че има голяма опасност тя да се скъса.

В същото време голяма част от приземните етажи на къщите в селото са наводнени от високите подпочвени води и са опасни за обитаване.

Със заповед е разпоредена частична евакуация и транспортиране от опасния район на 2150 жители на населеното място.

Целта на учението е да се провери степента на подготовка за реагиране, както и взаимодействието между всички структури и участници при ограничаване и ликвидиране на последствията от възникналата бедствена ситуация.