Създателят на Клуб „Илия Бешков” подреди изложба за 80-годшния си юбилей 

0

С изложба под надслов „Красотата и добротата“ известният русенски художник Тодор Делев отбеляза 80-годишния си юбилей. 

В експозицията, подредена в галерията на ул. „Борисова“ № 6, любителите на изкуството могат да видят част от прелестните му картини – „Дунавски простори“, „Перперикон“, „Тутракански лодки“, „Край Мелник“, „Язовир Кърджали“, „Вечната река“ и др. „Красотата и добротата“ е 21-ата самостоятелна изложба в творческата му биография, която започва в далечната 1974 г., с участието му в Националната младежка изложба. Интересът му е насочен основно към природата и нейната красота. 

„Аз съм пейзажист. Вълнува ме природата, вълнуват ме различните състояния на природата, опитвам се през целия си живот да съм такъв. Останал съм едно дете с отворени сетива за красотата около нас”, казва творецът. Той получи поздравления от кмета на общината Пенчо Милков, ректора на Русенския университет акад. Христо Белоев, мноого близки, приятели, любители на изкуството.  

Тодор Делев е добре познат и в спортните, и в артистичните среди. Той е дългогодишен преподавател и ръководител на катедра “Физическо възпитание и спорт” в Русенския университет, един от най-големите радетели за въвеждането в програмата на университета на  специалността  „Кинезитерапия”, той е и създател на Клуба по изобразително изкуство „Илия Бешков” във висшето училище. Този клуб, благодарение на Делев съществува десетилетия, където той работи абсолютно безвъзмездно за каузата. Привлича като преподаватели в школата изявените вече Иван Токаджиев, покойния Владимир Ангелов и Атанас Владимиров. Там, сред представителите на инженерната мисъл, се раждат творци, които днес, редом до учителя си, членуват в Дружеството на художниците и имат своите изяви и успехи.   

Днес художникът Тодор Делев си е обещал и ни обещава поредното си послание в пластични образи: равновесието, съзвучието в природата и готовността на човека да бъде достоен за нея. 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук