Създават 20-километрови карантинни зони, започва масов отстрел на диви свине

0
1848
Създават се 20-километрови карантинни зони

Създават се 20-километрови карантинни зони около огнищата, 20-километрови карантинни зони около свинекомплексите в страната, и 20-километрова зона около базите за развъждане на дивеч. Там ще бъде запазена популацията на дива свиня. В зоните около огнищата на африканската чума ще се проведе отстрел на диви свине от служители по горите, полицаи и военни. Няма да се допуска санитарен лов от сдруженията и дружинките. Това стана ясно след среща с директорите на държавните горски предприятия и изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев

По думите на Георги Костов, съветник на земеделския министър Десислава Танева,

необходимо е да се намали и популацията на диви свине, която в момента е около 100 000, тъй като те са главните преносители на вируса на Африканската чума.

„В 20-километровите зони ще се плаща по 150 лв. за всяка отстреляна дива свиня, защото месото й няма да може да се използва. В останалата част от страната ще се плаща по 50 лв. за отстрел на дива свиня, тъй като там месото ще може да се използва, но след като излязат резултатите от изследванията“, заяви той.

Стана ясно още, че в 3-километровата зона около свинекомплексите, намиращи се в близост до огнищата, горските и ловни сдружения ще осигурят електропастири, с които ще бъде ограничено движението на животни.

„До момента огнищата в страната са 15, може би ще станат повече. Те са в Плевен, Враца, Русе, В. Търново и Търговище“, каза д-р Дамян Илиев и уточни, че свинекомплексите на територията на страната са 65, като нито един от тях не е засегнат към момента.