Сделките с Русия – вече само в рубли, ще се одобряват от спецкомисия

0
Stack of five thousandths banknotes of russian roubles close up

Всички корпоративни сделки с компании и физически лица от т. нар. „неприятелски държави“ ще се разплащат в рубли и ще трябва да бъдат одобрявани от правителствена комисия.

Това става ясно от указ на президента на Русия, който позволява на руското правителство, компании и граждани временно да изплащат в рубли дългове в чуждестранна валута към чуждестранни кредитори от „неприятелски държави“.

България в списък на неприятелските за Русия страни

Днес руското правителството обяви, че е одобрило списък от държави и територии, които предприемат „неприятелски“ действия срещу Русия, нейни компании и граждани, след тежките икономически санкции, наложени заради конфликта в Украйна. Като член на Европейския съюз България също е включена в този списък.

Така всички кредитори от тези страни вече ще получават отпуснатите на руската държава и компании заеми само в рубли. Това е на ръба на технически фалит на държавата, тъй като формално тя може да твърди, че изпълнява задълженията си, но връща заетата валута в рубли, макар и според курса към деня на плащането. Мнозина финансисти очакват централната банка на Русия да въведе някакъв фиксиран обменен курс, който е далеч от реалността.

Стойността на една руска рубла днес е 0,012 лева.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили