Седмокласниците и десетокласниците с по-добри резултати на НВО

0

Седмокласниците и десетокласниците подобряват резултатите си на националното външно оценяване по български език и литература.

Това показват резултатите публикувани на сайта на просветното министерство.

Средният резултат за 7-и клас е 55,04 точки. 13 ученици са постигнали максимален бал от 100 точки; 15 ученици – 99,5 точки; 34 ученици – 99 точки.

Средният резултат, постигнат от седмокласниците на Националното външно оценяване по математика, е 35,29 точки. Той е съизмерим с резултата, постигнат през миналата година. Максимален резултат от 100 точки имат 262 ученици, а 180 ученици имат 0 точки. Двама ученици имат по 100 точки и на двата изпита от Националното външно оценяване – български език и литература и математика.

По региони най-добре на изпита по български език и литература се представят седмокласниците от София-град, Смолян и Варна, а най-ниски са резултатите в Сливен, Ямбол и Кърджали.

Регионите, в които учениците имат постижения от изпита по математика над средните за страната, са София-град, Варна и Бургас. С най-ниски резултати са седмокласниците от регионите Видин, Разград и Сливен.

При десетокласниците средният резултат по български език и литература е 49,44 точки, което е с над 6 точки повече в сравнение с предходната година.

По региони най-добре на изпита по български език и литература в 10-и клас са се справили десетокласниците от София-град, Смолян и Варна, а най-слаби са резултатите в Търговище, Разград и Шумен.

По математика десетокласниците са постигнали среден резултат 34,5 точки от максимален брой 100. Резултатът през тази година бележи лек ръст в сравнение с постигнатото през изминалите години.

Регионите, в които учениците имат постижения по математика в 10-и клас над средните за страната, са София-град, Смолян, Кърджали и Варна. С най-ниски резултати са десетокласниците от регионите Враца, Видин и Перник.

Резултатите могат да бъдат проверени ТУК

Всеки ученик може да се запознае с оценената си изпитна работа на 29, 30 юни и 3 юли 2023 г. Информация за мястото и времето ще да бъде публикувана на сайта на съответното Регионално управление по образованието.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук