Сензори засичат вредни бактерии в храната

0
135

Изследователски екип от IBM разработва мощни портативни сензори с изкуствен интелект (AI), които могат да засичат преносими с храната патогени навсякъде, където е възможно да се появят такива.

Тези сензори за бактерии могат рязко да увеличат скоростта на тестовете за патогени – от дни на секунди, като позволяват да се засече наличието на ешерихия коли или салмонела, преди да се разрази епидемия.

Всичко, от което ще се нуждаят хората, за да се възползват от възможностите на новата технология, е мобилен телефон или устройство със сензори с изкуствен интелект на кухненския плот.

Освен това, благодарение на нововъведението в рамките на пет години ще се елиминират много от скъпоструващите неизвестни във веригата за доставка на храни. Всеки по веригата – от фермерите до доставчиците на хранителни продукти, ще знае точно колко да засади, поръча и експедира. Това ще позволи рязко съкращаване количеството на изхвърляната храна.

Изхвърлянето на храни ще намалее значително и продукцията в кошниците на потребителите ще бъде по-свежа, когато блокчейн технологията, устройствата IoT и алгоритмите на AI обединят сили, посочват от IBM.