Сепаратистите от Донецк обявиха, че са обстрелвани с български боеприпаси

0

Украинската армия е обстрелвала цели в Донецката народна република с боеприпаси, произведени в България. Това обяви говорителят на военните сили на сепаратистите Едуард Басурин. В неделя той даде пресконференция, на която коментира скорошното честване на Трети март.

„Незабелязано премина Трети март – Денят на спасението на българския народ от османско иго. Навярно българите имат къса историческа памет. В момента подразделенията на украинската армия и националистически батальони масово използват български боеприпаси за унищожаване на мирно население“, каза Басурин.

Той подчерта, че пред медиите се представят част от българските муниции, иззети от унищожена позиция на украинската армия. Басурин обвини българското правителство, че открито участва в геноцида на славяни в Украйна.

Повече подробности за боеприпасите не бяха дадени. Не е ясно кога тези боеприпаси са били продадени на украинската армия.

Това не е първият път, в който сепаратистите твърдят, че срещу тях се използват боеприпаси, произведени у нас. Още в началото на войната икономическият министър Корнелия Нинова заяви, че няма износ на български боеприпаси за Украйна. Тя каза, че след подписването на Минските споразумения през 2014-2015 г. е наложена такава практика.

„Още вчера поисках пълна проверка. Резултатът – в Комисията няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжие, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна”, заяви Нинова“, каза Нинова на 21 февруари.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили