Сериозен 20-процентен спад при сделките с имоти ново строителство в Русе

0
realistimo Русе

Сделките по покупко-продажба на имоти в Русе бележат ръст от 6,6 пункта през второ тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на предходната година, но при новите жилища се наблюдава намаление с 19,5 пункта. При старите повишението е с 12,3 пункта. Тази голяма разлика най-вероятно е свързана и с бързото поскъпване на новите жилищни имоти в дунавския град. Неотдавна Русе отбеляза рекордно поскъпване на новото строителство през второто тримесечие спрямо предходната година с 47,4 пункта! По този показател градът зае челно място в страната. Изглежда обаче това не е свързано с по-активен имотен пазар.

Реалистимо е сайтът за недвижими имоти в Русе, където както частни лица и собственици публикуват обяви за имоти, така и професионалните агенции представят цялото си портфолио с имоти. Експертите от Реалистимо разглеждат последните статистики за имотите в град Русе, за да проследят тенденциите на имотния пазар в региона.

Въпреки че е шести по големина град в България, включително и според последното преброяване, огласено наскоро, Русе е на 11 място по средна работна заплата в страната, което не говори за силна икономика. По-високите цени на имотите се отразяват сериозно на бюджета на потенциалните купувачи. Като се има предвид, че купувачи са предимно млади семейства с деца, високите цени са по-скоро пречка пред активизиране на пазара на имоти. Допълнително инфлацията си оказва влиянието и дори данък сгради търпи увеличение.

Все пак тази отрицателна статистика се отнася само до броя сделки и само при сравнение със същия период на миналата година. Сравнението с предходното тримесечие е положително – увеличение на броя на сделките са 16 пункта, като от тях – с 34,7 на сделките с ново строителство и с 13,5 на сделките със съществуващи жилищни имоти.

По показателя Продажба на жилища според стойността на продажбите тенденцията логично е нагоре. Той се движи с над 40 пункта нагоре при новите жилища, както спрямо предходно тримесечие, така и спрямо същия период на м.г. и с около 20 пункта нагоре за вече съществуващи жилища.

Като причина за по-бързото поскъпване на жилищните имоти в Русе спрямо останалата част на страната се сочи ценовото изоставане на района през последните години, което сега се наваксва. Неизменен стимулиращ фактор в тази насока е и ограниченото предлагане в сравнение с търсенето.

Всичко това обаче се отразява позитивно на пазара за имоти под наем в Русе. Независимо че цените на наемите се повишават през последните месеци, търсенето също се увеличава.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук