Северен централен район, в т.ч. и Русе, пред локален локдаун?

0

Северен централен район, в рамките на който е и Русе вече е на прага на локален локдаун, тъй като са запълнени 75,8% от интензивните легла. Това показват данните в единния информационен портал.

В Русе в двете университетски болници са пълни 80% от интензивните легла. Според правителствения план, това е границата, при преминаването на която се влиза в т.н. „четвърта степен“, мерките при която предвиждат да бъдат затворени всички обществени обекти. Ще работят само магазини, аптеки, дрогерии, банки, пощенски станции и куриерските услуги. Всички ученици преминават на онлайн обучение, без най-малките. Детските градини също ще останат отворени. За тях ще се решава в зависимост от ситуацията в региона и дали са осигурени достатъчно легла в детските отделения.

Областният управител Анатоли Станев определи ситуацията като „много динамична“. Според него, до голяма степен това се дължи и на факта, че за сега преобладаващи са предходните варианти на заболяването, които често протичат по-тежко, както и че много пациенти от други области се лекуват в Русе. Тук се лекуват пациенти от областите Разград,  Велико Търново и Силистра. Има дори случаи на пациенти от други райони – като Търговище, който попада в Североизточния район за планиране.

Той изрази надежда, че скоро ситуацията при нас ще се нормализира и по-малко инфектирани с Ковид-19 ще имат нужда от болнично лечение

За преодоляване на кризисната ситуация на фокус ще бъдат осигуряване на максимално покритие за ваксинация, т.е. повече „зелени коридори“ в удобно за желаещите да се имунизират време, както и провеждането на по-активна информационна кампания, целяща да запознае обществото с това какво причинява инфекцията, както и за ефективността на ваксините.

През следващата седмицата се очаква да се проведе заседание на Областния оперативен щаб, като на него ще се прецени дали и какви допълнителни мерки биха могли да се въведат в региона. Сега на този етап трябва да се намали до 50% капацитетът на обектите и дейностите, които са определени със заповед на министъра на здравеопазването и работното им време да се ограничи до 22.00 часа. От следващата седмица има готовност 50% от паралелките от 5 до 12 клас да бъдат на ежеседмична ротация. Ще се осъществява и по-строг контрол на въведените мерки.