Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег

0

Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег, които паднали в морето между Корейския полуостров и Япония, съобщи Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея (СКС). Инцидентът е станал рано сутринта в сряда местно време, а ракетите са били изстреляни от района Сунан в Северна Корея.

След прелитане на около 550 километра, ракетите се приземили в морето, съобщи СКС. Подробните спецификации на изстреляните ракети се анализират от разузнавателните органи на Южна Корея и САЩ, съобщиха представители на JCS.

Японското правителство потвърди събитието и заяви, че две ракети са паднали извън изключителната икономическа зона на Япония. Изстрелването на ракетите следва след период на повишено напрежение на полуострова.

През вторник, подводница с ядрени балистични ракети от ВМС на САЩ пристигна в Южна Корея, като това присъствие беше обявено от Министерството на отбраната на Южна Корея. Името на подводницата е „Охайо“, а нейното разполагане предизвика реакции от страна на Ким Йо Чен – сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, която заяви, че разполагането на американска балистична подводница на полуострова ще наруши вече пропуканите линии за комуникация между две страни. Това идва след последното изпробване на усъвършенствана ракета с голям обсег от страна на Северна Корея, която заплаши да свали американски военни разузнавателни самолети, участвали в „враждебни шпионски дейности“ в близост до територията й.

Вторникът също протече с учредителната среща на Консултативната група по ядрени въпроси в Сеул. Това е съвместна група, създадена от лидерите на Южна Корея и САЩ, на срещата на върха във Вашингтон през април. Въпреки дипломатическите усилия, напрежението на полуострова продължава да расте.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук