„Северно сияние” събира млади таланти от 3 страни

0
38
„Северно сияние”

Млади таланти от 3 страни ще се изявят на сцената на Голямата зала на Доходното здание в Русе в рамките на конкурса „Северно сияние“.

Това съобщиха организаторите на Международния конкурс за млади изпълнители на българска и популярна песен с уточнението, че това е 20-ото, юбилейно издание. Организатор е Сдружение „Северно сияние”. Партньори в реализирането на конкурса са Община Русе, Общинско предприятие „Русе арт”, Младежки дом и Възрожденско читалище „Зора”. Тази година „Северно сияние”, което ще се проведе от 14 до 16 октомври, е част от програмата на дните на култура, изкуство и образование „Елиас Канети“.

Очакват се изпълнители от Русия, Румъния и България. Официалното откриване на конкурса е в петък, от 14 часа. Конкурсът за най-малките участници от 5 до 10 годишна възраст, ще започне в 14.30 часа. По-рано същия ден, по традиция вече няколко години поред, кметът г-н Пламен Стоилов, под чийто патронаж се провежда „Северно сияние”, ще приеме членовете на международното жури на официална среща в неговия кабинет.

Конкурсната програма за ІІІ, ІV и V възрастова група е с начало 18 часа.

Първият конкурсен ден ще завърши с още едно съпътстващо събитие – концертна програма с участието на Хайгашод Агасян и млади изпълнители, носители на призови награди от „Северно сияние” през годините. Неговото начало е в 19.30 часа.

Вторият конкурсен ден за участниците и гостите на конкурса ще започне с още едно съпътстващо събитие, което ще разкрие красотата на нашия град чрез организираната туристическа обиколка на културните обекти и забележителности на Русе, с подкрепата и съдействието на директора на Регионалния исторически музей-Русе, д-р Николай Ненов.

Началото на конкурсната програма в събота е в 14:30 часа и завършва в 18 часа.

Третият заключителен ден е в неделя. Той ще започне в 18 часа с рецитал на Тони Димитрова и ще продължи с гала-концерт на лауреатите от конкурса. Веднага след концерта ще започне официалната церемония по връчването на наградите на „Северно сияние”2016 г.

За първи път тази година, по случай юбилейното издание на „Северно сияние”, статуетката на най-голямата награда на конкурса Гран При е авторска изработка на скулптура Боян Мицов. Статуетката представлява емблемата на „Северно сияние” – красива лира в златен бронз.

Като съпътстващо събитие към програмата на „Северно сияние” е организирано изложение-базар на Сдружение „Дунавска задруга на народните художествени занаяти”. То ще стартира с началото на първия конкурсен ден – 14 октомври (петък) и ще бъде разположено във фоайето на Доходно здание до края на третия заключителен ден на конкурса в неделя, 16 октомври.

Входът за конкурса и за всички съпътстващи го събития са безплатни. Сдружение „Северно сияние” изразява своята признателност и благодарност към всички партньори и спонсори, които направиха възможно провеждането на „Северно сияние” 2016 г.!