Грипът настъпва в Русенско

0

Сезонният грип вече настъпва в Русенско, предупреждават от Регионалната здравна инспекция.

Според данните заболеваемостта от сезонен грип е над средната за страната. Въпреки това, не са достигнати епидемични стойности, които да налагат предприемането на някакви по-специфични мерки, като обявяването на допълнителна ваканция за учениците.

Регистрираната заболеваемост в региона е 136 души на 10 000 население при средно за страната 102.69. За мерки би могло да се мисли при стойности над 243 промила. Най-висока се оказва заболеваемостта сред децата между 0 и 4 години.

Грипът протича най-често с висока температура, обща отпадналост и умора, болки по мускули и стави, кашлица, хрема и запушен нос. Понякога с гадене, повръщане и разстройство. Друг характерен белег е, че при тежко протичане грипът може да доведе до усложнения, като отит, риносинуит, ларинготрахеит, бронхит или дори пневмония. Но освен дихателните пътища, усложненията могат да обхванат и вътрешни органи, и мозъка, с прояви на възпаление на миокарда на сърцето и мозъка. Най-рисковите групи за тежко протичане и усложнения от грипната инфекция включват възрастните над 65 години и деца под 5-годишна възраст. Притеснително е и наличието на придружаващи заболявания, като хроничен бронхит, астма, сърдечна недостатъчност, диабет, хронична бъбречна недостатъчност, онкологични и хематологични заболявания, както и вроден и придобит имунен дефицит. Същото се отнася и за имуносупресирани болни, както и за пациенти, лекувани с високи дози кортикостероиди по друг повод.

Най-сигурният начин за различаване на грип от ковид-инфекция е тестът за Ковид-19, припомнят медиците. Вече съществуват и комбинирани тестове, които са налични в част от лабораториите в Русе.

През настоящия сезон очакваните за северното полукълбо щамове са „Виктория“, „Камбоджа“, „Вашингтон“ и „Пукет“. Всяка година заболяването води до сезонни епидемии, при които се заразяват около 10% от възрастните и 30% от децата. По данни на СЗО, около половин милион души от населението на Земята умира всяка годна от грип и грипни усложнения.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили