Шаранът няма да поскъпва преди Никулден

0
2228
Засилени проверки в

В момента цената на традиционния за никулденската трапеза шаран в различните магазини варира между 5,50 и 6 лв., показа рейд на „Русе нюз“ из русенските магазини. Търговците обещават, че няма да вдигат цената в навечерието на празника, за да могат всички да опитат традиционното блюдо, а е стоката да се продаде.

Най-търсени и съответно най-предлагани по щандовете са риби с тегло между 1,5 и 3 кг-, които са най-търсени за семейната трапеза. Не е трудно обаче да се открият и по-едри екземпляри, стигащи до 10 кг. Тъй като преобладаващата част от стоката се предлага в живо състояние, като улеснение на домакините, търговци предлагат услугата почистване и транжиране на избраната риба.

Шаранът с люспи по традиция е най-търсен за празника на свети Николай, категорични са продавачите. Според поверието, колкото повече са люспите, толкова повече щастливи дни очаквали семейството около празничната трапеза.

От Българската агенция по безопасност на храните съветват гражданите да не купуват риба и рибни продукти от нерегламентирани търговци.