Шеф на спортен клуб еднолично прекратява дейността му, уволнява треньори 

1
Снимка: rusemedia

30 деца, които тренират кану-каяк, са лишени от тренировки три седмици преди участието си в Държавния индивидуален шампионат.  

За това алармира треньорката Маринела Цонева от името на децата и родителите. По думите й, Цвета Демирева, председател на клуба по кану-каяк „Георги Демирев“, е затворила за достъп гребната база на езерото в Николово, като е сменила патроните на вратите към базата и хангарите с лодки. Уведомила е двете дългогодишни треньорки Ева Пашева и Маринела Цонева, че от вече не са треньори към нейния клуб. Демирева не е дала никакви обяснения и мотиви за действията си, а изненадващата новина стана повод късно тази вечер родители и треньори да се съберат пред входа на Спортното училище в Русе.  

По думите на Ева Пашева, която работи в спорта от 42 години, взаимоотношенията се влошили след кончината на предишния председател Георги Демирев, с когото заедно са създали клуба и управлението поела дъщеря му. Вместо да развива клуба обаче, Демирева започнала чистка, прогонвайки изградени състезатели, включително и национала Мирослав Кирчев. Кулминацията била, когато дошла на базата и заявила, че повече не иска да работи с двете треньорки и ги освобождава.  

„Това не е фирма и тя не е едноличен търговец, това са съдби на децата. Редно ли е да затваря базата и лодките и да лишава 30 деца от тренировъчен процес, от труда и мечтите, които те могат да осъществят“, пита Пашева.
Колежката й Маринела Цонева пък опровергава твърденията на Демирева, че базата може да е общинска, предоставена на клуба, но лодките и греблата са нейни. Според нея, голяма част от инвентара е придобит по програми, по които двете с Ева Пашева са работили години наред, осигурени чрез спортното министерство и общината.
Националният състезател Мирослав Кирчев също присъства да подкрепи треньорките и родителите. Той обясни, че има подаден сигнал към прокуратурата за действията на Цвета Демирева още през февруари, тъй като има фалшифицирани документи от общо събрание на клуба. Самият той е бил освободен от клуба, след като е донесъл много радост и медали на България и Русе заедно с Ева Пашева.
Родителите, които се бяха събрали, бяха категорични, че не желаят други треньори. Те са поверили децата си на тези две специалистки, няма да ги пуснат на тренировка с други хора и смятат, че действията на Цвета Демирева са недопустими.
Треньорките и родителите разчитат на реакция от страна на институциите – прокуратура и особено община, тъй като базата в Лесопарка е общинска собственост и е предоставена за ползване на клуба и състезателите, а не в еднолично разпореждане на председателя.  

1 коментар

  1. Здравейте,
    искам да споделя един много сериозен проблем касаещ не само живущите в бл. „Пенчо Славейков“ :2,вх.1, но цялата ни правозащитна дейност. Преди три години западно от блока, на мястото на бившата спортна площадка започна строеж. Нямаше информационна табела-възложител, изпълнител и пр. атрибути. За целта точно от южната страна до блока направиха път от трошен камък, по който започнаха да преминават камиони, бетоновози и пр., които разтрисаха блока и мозайката на първия етаж се напука, а в основите на блока започна да влиза вода, тъй като „пътя“ беше 20 см. в земята и 30 см. над нея-валира и до сами блока-има снимки, а водата нямаше къде да се оттича…Последваха жалби до кмета, но месеци наред никакъв резултат. След 3-4 месеца потърсихме жалбите и ги установихме при новоназначения шеф на Незаконното строителство г-жа Иванова. Още на следващия ден тя дойде със свой колега на място и установиха правомерността на жалбата. След няколко дни г-н Диков-управителна ф-ма „Карина“-която се оказа, че извършва строителството, много иронично ми подхвърли- е къде е сега жалбата ти. На следващия ден потърсих г-жа Иванова, но ми отговориха, че тя вече не работи там, въпреки, че пред мен беше заявила, че е решена да извърши проверката както трябва. Сагата е дълга-а бездействието на Общината и зам. кмет Илиева бяха очевадни. Като според мен съвсем съзнателно търпяха това беззаконие, за да може Диков да си завърши обекта и чак след една година, след редица премеждия- жалби, писания, разговори… „пътя“ беше премахнат. Оказа се обаче, че сградата построена от Диков е тотално в нарушение на законовите разпоредби, станала възможно в резултат на ОПГ включваща архитект, строителен контрол, общинска администрация, отчасти МВР и накрая Окръжна прокуратура, -която отказа образуването на досъдебно производство-разследване, което да докаже незаконността на строежа. Този случай на беззаконие се родее с добилите национална известност „Алепо“, „Росенец“ и пр.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук