Шефът на АППД подкара новия кораб на Агенцията

Автор:
31 ян. , 2018   Video

Новият катер за хидрографски измервания на Агенцията за проучване и поддържане на р. Дунав беше представен официално днес. Специализираният плавателен съд, построен от варненската корабостроителница „МТГ Делфин“, пристигна снощи „на колела“ в Русе, а днес „навъртя“ първите си километри във водите на Дунав, управляван от изпълнителния директор кап. Павлин Цонев.

Корабът е снабден с оборудване за извършване на високоточни хидрографски измервания, чрез които основно ще се събира информация за промените, настъпващи в критичните участъци. По този начин ще се подпомогне процесът на оптимизиране на корабоплавателния път в даден участък, а от там и по-добрите условия за транспортиране на стоки и пътници по реката.

Плавателният съд, който ще носи името „Дунав“, е изработен по проект FAIRway Danube, финансиран по Механизма за свързване на Европа, каза кап. Цонев. От българска страна по проекта ИАППД ще достави още 10 броя автоматични хидрометрични станции, които ще бъдат монтирани в най-критичните места в общия българо-румънски участък на реката. В началото на 2019 г. флотилията на агенцията ще се попълни и с нов маркиращ кораб, с който да се подобри обстановката по плавателния път.

С новото оборудване ще бъдат извършени пилотни дейности, чрез събиране на висококачествени данни за условията на фарватера на всички критични места по река Дунав и неговите плавателни притоци и ще се изготвят прогнози за водните нива. Чрез тях ще се създаде солидна и хармонизирана база данни за управленски решения, свързани с речното инженерство, рехабилитация и поддържане на плавателния път.

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.