Шефът на ДАНС: Няма подслушвани политици, всичко е заради руските шпиони

0
Димитър Георгиев

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев ще бъде отстранен не заради това, че е излязъл в неплатен отпуск и по този начин е уронил престижа на службата. Причината е акцията на контраразузнаването срещу шпионската група, работила в полза на Русия.

Това обяви самият Георгиев часове след като правителството предложи на президента да го освободи от поста. За първи път от години началникът на ДАНС застана пред медии и обясни, че първата информация, която му е била поискана от служебния премиер Стефан Янев, била за руските шпиони.

Ответна мярка: Москва гони български дипломат

Георгиев допълни, че я докладвал. Според разследващите бившият разузнавач Иван Илиев е ръководи шпионска група в полза на Русия, в която участвали и служители на военното министерство.

За това, че премиерът го „издирва“ Георгиев от медиите. Веднага си прекратил отпуската и се явил в министерски съвет, но му била отказана среща с Янев.

„В работата си сме допуснали и някои грешки. Една от тези грешки е, че ние в последните години в новата история направихме такива операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания. Особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия“, заяви Георгиев.

Правителството предлага Радев да освободи шефа на ДАНС

Скандалът около службите тръгна с изявлението на вътрешния министър Бойко Рашков, че шефовете им, включително и Георгиев са излезли в неплатен отпуск за времето на мандата на служебния кабинет. Рашков обяви, че службите са се самообезглавили. След това той потвърди и че политици от опозицията са били подслушвани от МВР и ДАНС.

Георгиев обяви, че такова нещо няма.

„Направил съм доклад, който е изпратен вчера на премиера, който изцяло не потвърждава информацията“, заяви Георгиев.

Той контраатакува, че Рашков бил с отнет допуск до класифицирана информация.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили