Шефът на КЕВР: Парното и топлата вода поевтиняват с 14%, объркване родило новината за поскъпване

0
404

За новия есенно-зимен сезон цената на парното и топлинната енергия ще поевтинее с 14% спрямо цената за миналия отоплителен период. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

По думите му, объркване родило новината за поскъпване, тъй като била сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година. Прогнозната годишна цена за периода 2020-2021 година е нормално и коректно да бъде сравнена с цената за 2019-2020 година, категоричен бе Иван Иванов.

За София цената ще падне дори с повече – с около 15 на сто. С толкова ще е и корекцията в Пловдив и в Плевен. Във Враца и във Велико Търново намалението ще е с 13%, а във Варна, Бургас и Разград – с под 10%.

Ние сме с изтекъл мандат още от 2 април. Според закона до избора до нов председател и съвет, ние продължаваме да изпълняваме функциите си. Народното събрание е органът, който трябва да проведе избор на нов състав на КЕВР, каза Иван Иванов във връзка с казаното от премиера Борисов в Габрово, че ще обсъди смяна на ръководството на държавния регулатор заради прогнозите за поскъпване на топлото, при положение, че договореното намаление с “Газпром” било в размер на 42%.

Той бе категоричен, че във всичките си решение регулаторът е спазвал закона и са били решения в обществен интерес.