Шестима ало-измамници задържани при международна полицейска операция

0
64-годишен русенец ще бъде изправен пред съда

След международна операция вчера е била неутрализирана престъпна група за телефонни измами, съобщиха от прокуратурата.

Задържани са шестима души, сред които е и ръководителят на групата. Арестите са извършени в рамките на международна полицейска операция, която е била под ръководството на Специализираната прокуратура.

Всички жертви на измамниците са в България, набелязвани са на случаен принцип. Измамите са извършвани с карти от Румъния, парите първо са превеждани чрез мулета в Румъния, а след това отново са били връщани в България.

Три от лицата, организатори на измамите, са задържани в Румъния. В България са арестувани други трима, които са изпълнявали ролята на куриери „мулета“

Според събраните по досъдебното производство доказателства групата е била създадена в началото на 2019 г. и е извършвала измами на български граждани, главно от територията на Република Румъния. Там са били ситуирани ръководителят и преките извършители на измамите, докато в България са действали т.нар. „мулета“. От тримата задържани в гр. Букурещ са иззети лаптоп, 84 СИМ-карти и 10 телефона, с които са били набирани произволни български стационарни телефони. На българска територия са претърсени 12 жилища, ползвани от участниците в групата, част от които луксозно обзаведени. Намерени и иззети са 75 телефона, 25 СИМ-карти, картодържачи, газов пистолет, златни накити, пари, документи, както и 12 автомобила.

До момента са събрани доказателства за стойността на измамите, с които са били ощетявани жертвите на извършваните престъпления, която е над 156 000 лева. Тази сума е възможно да нарасне в хода на разследването.

Предстои да бъде внесено искане за постоянна мярка „задържане под стража“.

От полицията отново призовават гражданите да бъдат бдителни при случайни обаждания по телефона.