Шестима отиват на съд за катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души

0

Шестима души отиват на съд заради тежката катастрофа край Своге, при която преди две години загинаха 20 души. Обвиняеми са На съд отиват шофьорът на автобуса Григор Григоров, както и още петима души – началници в строителната фирма „Трейс“, надзорници на ремонта на пътя, както и шефка на дирекция в агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Григоров бе първият обвиняем по това дело. Той бе арестуван веднага след инцидента по обвинение, че е карал с превишена скорост. Според разследващите това е една от причините автобусът да навлезе в насрещното движение, да се удари в кола и след това да се преобърне в близко дере. Във въпросния участък имаше ограничение от 40 км., а рейсът се е движел с 53 км. преди удара. После се разбра, че не е минал през технически преглед.

Другата причина, сочена от разследващите, е некачественият ремонт на пътя. Оказа се, че в настилката на пътя е вложен варовик, което води до много по-слабо сцепление на автомобилните гуми с асфалта.

Затова обвинения бяха повдигнати на изпълнителния директор на „Трейс София“ Бисер Иванов, на техническия ръкодовител на ремонта И. Иванов, на началника на асфалтова база в Констинброд С. Трифонов, на строителен инженер от фирмата за надзор и на С. Попниколова – шефка на дирекция в АПИ.

Разследването е установило, че пътят не е отговарял на стандартите за полируемост на настилката, този коефициент е бил само 28%, при изискване за не по-малко от 50%, съобщават от прокуратурата.

За техническа причина за възникване на ПТП се сочи навлизане на автобуса в зона на остър завой, при мокра асфалтова настилка, с технически несъобразена с радиуса на завоя скорост и значително намаления коефициент на сцепление между гумите и асфалта, дължащ се на лошото му качество„, пише в съобщението.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили