Шестият пакет: Ембарго на петрола, забрана на ТВ канали, Сбербанк вън от SWIFT

0

Шестият пакет от санкции срещу Русия ще включва ембарго на петролните доставки, забрана за излъчване на телевизионни канали, изваждане на Сбербанк от систевата SWIFT.

Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч пред Европейския парламент в Страсбург. По думите й, аграниченията срещу трите главни руски телевизионни канала са за това, че „умишлено разпространяват дезинформация“ за ситуацията в Украйна. Тя определи телевизионните канали  като „рупори, които усилват агресивно лъжите и пропагандата на руския президент Владимир Путин“.

Европейската комисия предлага да се забрани целият внос на руски петрол в ЕС. Предложението е за забрана за закупуване на петрол от Русия от страните от ЕС до 6 месеца и на петролни продукти до 8 месеца. Изключение ще бъде направено за Унгария и Словакия, тъй като те внасят по-голямата част от петрола си от Русия, нямат достъп до море и поради това не могат да получават енергийни ресурси по алтернативни пътища толкова бързо, колкото другите държави от ЕС.

Новият пакет от санкции включва ограничения и срещу три банки, включително Сбербанк. Те ще бъдат отрязани от международната система за междубанкови плащания SWIFT.

Съгласно действащата процедура в Брюксел проектът за санкции първо трябва да бъде одобрен от ЕК, а след това да бъде представен за разглеждане от посланиците на 27-те държави-членки на ЕС. След одобрението Съветът на ЕС на равнище министри на външните работи следва да одобри ограничителните мерки. Преди това санкциите се обявяваха официално едва след окончателното им одобрение. От март тази година обаче ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен започна да обявява публично неодобрен набор от предложения за санкции веднага след одобрението им от Европейската комисия. Според дипломатически източници това се прави, за да се окаже допълнителен натиск върху страните от ЕС, като се поставят пред вече обявените мерки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук