Шествия и празнична програма за 24 май в Русе

0

С богата празнична програма Русе ще отбележи  24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Началото на честванията ще бъде дадено в 10:30 ч., когато два лъча с представители на всички учебни заведения в града ще тръгнат от СУ „Христо Ботев“ и ПГДВА „Йосиф Вондрак“. Знаменното шествие ще бъде съпроводено от маршове, изпълнени от Общинския духов оркестър с ръководител маестро Димчо Рубчев и барабанчици от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. В него ще се включат и мажоретният състав „Екстрийм“ и 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом. Участниците в празника ще се придвижат по ул. „Александровска“ и ще се съберат пред сградата на Община Русе.

В 11 ч. ще започне празничният концерт на съставите на Общинския Младежки дом, Общинския детски център за култура и изкуство и русенските училища. Учениците ще изпеят заедно общонародния училищен химн „Върви, народе възродени“, написан през 1892 г. от преподавателя по френски език в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски.

От 12:30 ч. пред Доходното здание ще се състои ежегодната официална церемония по връчването на почетна грамота и плакет на учениците от образователните институции, постигнали завидни резултати в своето обучение. При неблагоприятни метеорологични условия церемонията ще се проведе във фоайето на емблематичната сграда.

В 19 ч. в Голямата зала на Доходното здание ще се проведе церемонията по награждаване на тазгодишните носители на Награда „Русе“ 2023. С нея всяка година се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката, за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на Русе. В церемонията ще се включат Общинският духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев, балетът на Държавна опера – Русе с художествен ръководител Весела Василева, ФТТ „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев, Танцово студио „Фрийдъм“ с ръководители Анита и Александър Асенови, изпълнители на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и Балет „Импулс“ при Общинския младежки дом с ръководители Петя Бонева и Вероника Миланова.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук