Щабът: Случаите намаляват, но нищо не е свършило

0
Костадин Ангелов, Снимка: БГНЕС

Тенденцията за намаляване на новозаразените с короанвирус е устойчива и в България постепенно се връща нормалността. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на оперативния щаб. Той благодари на всички, които спазват мерките, но заяви, че дисциплината трябва да се запази, докато се стигне до колективния имунитет.

„Нищо не е свършило“, коментира шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Той се съгласи с позитивните тенденции, но направи аналогия с Индия, която в момента е в много тежка ситуация с взрив от коронавирус.

Има много сходства със ситуацията там и у нас, обясни Мутафчийски. Той посочи, че там много хора са били убедени, че поради смесването на генотипове хората не са възприемчиви към заболяването. След това е имало сериозно миграция от градовете към селата, което е помогнало за разпространението. Освен това много хора са се уморили от локдауна и той е бил вдигнат въпреки високи нива на заболеваемост.

Към момента у нас освен новозазразените, намаляват и хоспитализираните. Спад има и при смъртните случаи, макар че броят им остава висок.

„В тази ситуация посланието е отговорно поведение, което ще ни доведе до щастливи празници и продължаване на тенденция“, коментира главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

 

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили