Щъркели свиха гнездо върху багер

0

Двойка от защитения вид бял щъркел е избрала необичайно място да отгледа поколение тази година в Русе, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите. През пролетта птиците изградили „нов дом“ върху стрелата на багер, собственост на фирма „Берус“ ООД, която е оператор на Регионално депо – Русе.

Сигналът е подаден от управителя на фирмата, който е заявил желание да използва техниката. Експерти по биологично разнообразие на екоинспекцията извършиха вчера проверка на място, като установиха две млади птици в гнездото, които все още не могат да летят.

Законът за биологичното разнообразие категорично забранява обезпокояването на защитени видове птици, както и преместване на гнездо им, особено през размножителния период. На управителя на фирмата са дадени предписания да не се правят опити за преместване на гнездото до отлитане на младите екземпляри. Необходимо е операторът да подаде заявление до министерството на околната среда и водите за преместване на гнездото, за което се издава специално разрешително с указания.

Белите щъркели използват и депата за отпадъци за хранителна база. Вероятно става въпрос на новосформирала се двойка, който е използвала удобно за нея място, в близост до депото.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук