Ще бъде ли реставрирана Махмудовата колона?

0

Ще бъде ли реставрирана Махмудовата колона, единственият в България паметник от времето на Османската империя?

Този въпрос повдигна на заседанието на Общинския съвет общественикът Мариян Димитров. Според него, след реставрация и изграждане на подходяща околна среда паметникът може да се превърне в една от туристическите атракции на града.

Заместник-кметът по „Устройство на територията“ в Община Русе Магдалина Илиева отговори на Димитров, че Махмудовата колона не присъства в списъка на културните паметници, одобрен с Общия устройствен план на Община Русе като единичен такъв. Илиева добави, че в малкото на брой архивни данни за паметниците на Община Русе липсва информация за нея, но безспорно по своята същност тя се отнася към културно-историческите забележителности на Русе. За това обаче може да се мисли като за част от цялостното облагородяване на Парка на младежта. Необходимо е да се извърши подробно проучване за допустимите намеси от гледна точка на местоположението й, може би да се изготви идеен проект за тази реставрация с оглед да се запази автентичният й вид и не на последно място – проектът да се съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство, регламентирано в Закона за културното наследство добави г-жа Илиева.

Махмудовата колона, известна и като Царев камък, се намира в Парка на младежта, в непосредствена близост до църквата „Успение на Пресвета Богородица“. Издигната е от общината през 1837 т., по повод и в чест на идването на султан Махмуд II в Русчук. Според историци, този паметник е единствен в България от времето на Османската империя.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук