Ще има ли нов пик на Covid-19 през октомври?

0
Николай Витанов, Снимка: Фейсбук

Нов скок в заразяванията с коронавирус може да се очаква през октомври. Това заяви пред бТВ математикът проф. Николай Витанов, който бе част от Националния оперативен щаб.

Според него сред факторите, които ще допринесат за това, са началото на учебната година и връщането на много хора от отпуски. Прогнозата му е, че след 14 дни само областите Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали ще са все още в „червената“ зона по заболеваемост. Останалите ще преминат в най-високата – „виолетова“ зона.

В момента репродуктивното число на вируса е 0,93, т.е. на всеки 100 излекувани остават 93 други заразени, обясни Витанов. Във втория пик на четвъртата вълна числото ще стигне до 2-2,20.

„Скритата заболеваемост бива два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните. Тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират, особено младите. Той се прояви в края на август. През лятото процентът на заболелите се вдигна, защото пристигаха множество хора от чужбина, които си идваха заразени, както и такива туристи. Нормално е да се вдигне вълната“, обясни Витанов.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили