Ще има ли правителство с третия мандат?

0

Ще има ли правителство с третия мандат? Това е въпросът, който в момента вълнува голяма част от българите на финала на първия кръг от преговорите.
Социалистите търсят мнозинство в 47-ото Народно събрание сред доскорошните си партньори от четворната коалиция, което да се основава на управленската програма, изготвена от ПП, БСП и ДБ.Ако бъде формирана нова четворна коалиция, ПП, БСП, ИТН и ДБ ще съберат мнозинство от 128 депутати, дори и без подкрепата на независимите депутати.
Досега бяха проведени срещи с „Продължаваме промяната“ и представители на ИТН. И двете партии декларираха воля за съставяне на кабинет.
От „Продължаваме промяната“ поставиха условие докато текат консултациите да се придвижи антикорупционния закон и Бойко Рашков да бъде избран начело на КПКОНПИ, за „да се докаже, че в парламента работи антикорупционно мнозинство“.
От партията на Слави Трифонов заявиха, че приемат управленската програма на трите формации, като ще внесат предложения за промени в нея. Обявиха подкрепа и че ще подкрепят на първо четене антикорупционния закон, макар че имат сериозни забележки, които ще внесат преди второто гласуване.
Днес предстоят консултации с Демократична България и независимите депутати, които напуснаха „Има такъв народ“.
Ако първият кръг преговори мине успешно и днес, предстоят разговори за структура и персонален състав на кабинета. Корнелия Нинова досега няколко пъти заяви, че кандидатът за премиер трябва да бъде предложен от най-голямата парламентарна група – „Продължаваме промяната“. От там нееднократно обявиха, че стоят твърдо зад кандидтурата на Асен Василев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук