Ще могат ли чуждестранните туристи да дойдат у нас?

0
Снимка: Unsplash

Как чуждестранните туристи ще могат да влизат в страната ни това лято?

Сред обмисляните възможности са сертификат за ваксинация, негативен PCR или сертификат за наличие на антитела, обяви министърът на туризма в оставка Марияна Николова във Варна. Критериите, според които ще се допускат туристите у нас, се очаква да бъдат изготвени от здравните власти до края на седмицата.

„ Аз продължавам да поддържам позицията, че алтернатива е и антигенният тест, но знаете, че към настоящия момент все още няма решение по този въпрос. Така че трите варианта, които министерството е предложило по повод откриването на летния сезон, са предадени в МЗ и очакваме до края на седмицата, такова е и изискването на бранша, да има ясни критерии, подписани за влизането в България”, обясни тя.

Докато властите се бавят с разписването на ясни правила, от бранша вече отчитат сериозни загуби. Те смятат, че трябва влизането на чуждестранни туристи у нас да се улесни.

„За намаляване на цената на PCR-тестове или поне постигане на олекотен режим във връзка с антигенните тестове, които също са мярка и са приложени в голяма част от Европа за придвижване поне на балкански принцип”, заяви Павлина Русева – туроператор и представител на „Обединение Бъдеще за туризма”

В момента се изготвя и график за ваксинация  на работещите в туристическия сектор, предстои да бъдат определени и ваксинационни коридори.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили