Ще остане ли туристическият бранш без помощи от държавата?

0
Снимка: Unsplash

Туристическият бранш, който е сред най-тежко засегнатите от коронакризата, се оказа потърпевш и от действията на депутатите от 46-тото народно събрание, които при актуализацията на бюджета са спрели близо 22 млн лева по програмата на министерството на туризма за туроператорите. По тази мярка държавата финансираше всяка заета седалка при чартърните полети до България с по 35 евро.

С тази трета фаза от помощта трябваше да бъдат финансирани чартърните полети за периода от юни до декември тази година. Заради корекциите предложени от депутатите на второ четене, програмата отново трябва да бъде нотифицирана пред Брюксел. Това заяви на среща с бранша в Бургас министърът на туризма Стела Балтова, според която това е изненада за целия бранш. Тя определи това като удар за туризма и възможност да е гласувано от недоглеждане.

„Ние сега веднага предприемаме нейното разработване, искане на нотификация от ЕК и след като тя бъде получена, ако бъде получена, ще обявим схемата и ще се кандидатства по тази схема. Но има и една възможност според нас, ние я обсъждахме вече с министерството на финансите. Има възможност след като се състави новия парламент, той отново да успее да редактира така направената програма“, обясни Балтова.