Ще „прогледне“ ли една от най-красивите сгради на Русе?

2
една от най-красивите сгради

Лъч на надежда дойде през 2007 г., когато фондация „Бобокови” купи архитектурния паметник на културата от държавата с декларираното намерение да я възстанови и направи в нея първия в страната частен Музей на съвременното и антично изкуство. pl_bobokov-podpis09В нея трябваше да бъде изложена античната колекция на братята Пламен и Атанас Бобокови от предмети на изкуството. Сред обещанията при подписването на договора тогава беше и това, че ще бъде запазена молитвената зала с олтар, която преди години беше ползвана като концертна зала с изключително добра акустика.
Почти 8 години след подписването на договора (последния анекс по който изтича това лято) шедьовърът на Удо Рибау продължава да гледа русенци с „избодени очи“.
В договора, подписан през 2007 г. от тогавашния областен управител Мария Димова и Пламен Бобоков има клауза, според която, при неспазване на задълженията купувачът дължи неустойка за неспазените срокове в размер на 300 000 лв. В края на 2013 г. се разбра, че тогавашният областен управител Венцислав Калчев е подписал поредния последен анекс към договора, според който до средата на 2015 година сградата ще бъде обновена. Поне до момента, няма индикации за реализация на намеренията…
„Не можем повече да се правим, че не виждаме, че нещата ще се случат, каза в отговор на запитване на „Русе нюз“ и ТВН заместник-областният управител Явор Янчев. Той бе категоричен, че ако не се стигне до споразумение относно неустойката, държавата, в лицето на областната администрация, ще си търси правата по съдебен ред. Подкрепа в този дух е заявило и Министерството на Регионалното развитие и благоустройството. Надяваме се, че фондация „Бобокови” ще завърши обекта и ще зарадва русенци с нов музей, каза още зам.-областният управител.
muz_gimnazia-sgrada02100-годишната сграда “Сиропиталището на пастор Вангеман” е един от архитектурните бисери на Русе. Построена е през 1900-1901 г. по проект на архитект Удо Рибау. Архитектурата е оригинална, изключително артистична „смес“ на готически и класически форми. Характерно за нея е, че всеки етаж е решен по различен начин, като сложността на детайлите се увеличава във височината.
Сградата претърпя сериозни щети по време на земетресението в Стражица през 1986 г. Тогава в основите й са излети огромни бетонни напречни греди, които да стабилизират и обезопасят донякъде четириетажната постройка.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Няма кой да срита Бобоковите. Общината и държавата трябва да спрат да позволяват на тези селяндури да им се подиграват.

  2. Господата Бобокови явно си мислят,че светът се върти около тях! Подиграха се с Русе,подпомогнати от комунистическия кмет Божидар Йотов! Ето ,че и другия „хубавец“ Венцеслав Калчев им подписал анекс и удължил срока им.Кой му дава това право? Въобще от фирмата на Бобокови гр.Русе,май едно тротоарче не е направено,камо ли по-крупно дарение или помощ на хора в беда!Аз поне не съм чувал за подобен жест!