Ще следят пътниците в лондонското метро чрез телефоните им

0
99
London-Underground-on-track-to-offer-mobile-phone-coverage

Телефоните на пътниците в лондонското метро ще могат да бъдат проследявани от 8 юли. Това ще става през Wi-Fi точки за достъп, които ще са разположени на 260 от станциите в града, а следеният параметър е MAC адресът на устройствата.

По този начин ще може да се установява движението на пътниците през различните станции. Това обаче няма да е възможно, ако Wi-Fi свързаността на смартфоните се изключи.

От транспортната компания на града TfL подчертават, че  целта е да бъдат разбрани навиците на потребителите, използващи метрото. Освен това ще може да се оцени натовареността на станциите. Компанията възнамерява също така да оптимизират рекламите си и да запознават рекламодателите с ефективността на кампаниите.

На станциите ще бъдат поставяни информационни табели, а пилотна програма на системата е проведена още през 2016. Тогава за период от четири седмици са събрани данни от 5.6 милиона мобилни устройства с проведени 42 милиона пътувания. С цялостното въвеждане на системата се очаква генерирането на огромно количество данни за обработка.