Шуменски квартал на протест заради режим на водата

0

 

Жители на Шуменския квартал „Мътница“ за пореден път протестираха днес заради  липсата на вода.

От три месеца те са на воден режим, който  често не се спазва и домовете  остават без вода.

За да ги чуят, жителите на квартала  излязоха на стария път за Варна, за да поискат от институциите решение на проблема с водата.

Причината за сушата в чешмите   е ниското ниво  на водата в  шахтовия кладенец, захранващ квартал „Мътница“.

Според Иван Иванов, жител на „Мътница“ неспазването на режима е причина някои да имат вода по 6 часа, а други – да стоят на сухо през цялото денонощие.

Това важи с пълна сила за живеещите по високите етажи.

Решение на безводието на практика има, според шуменци и  те го виждат в няколкото дълбоки сондажа на вода в квартала, които обаче не се използват от 30 години и практически са разграбени и негодни за да влязат в експлоатация.

Ескалирането на проблема с безводието е станало причина местното ВиК да започне възстановяването на един от тези сондажи, който би могъл да реши проблема с липсата на вода на жителите на  квартал „Мътница“.

За целта обаче са нужни 250 хиляди лева, които средства се ътряст от Регионалното министерство.

Оттам посочват, че искането е включено в базата данни за финансиране, но са нужни още документи, сред които разрешителни количествени сметки.

Очаква се през следващата седмица цялата нужна информация за отпускането на средствата да е налична в министерството.

Ако безводието продължи, жителите на шуменския квартал „Мътница“ са решени и на крайни мерки: не просто да излязат на пътя за Варна,  а да го затворят.