„Шумяща“ маркировка ще пази от катастрофи до изграждане на кръгово край „Джъмбо“

0
492
„шумяща“ маркировка

Напречна „шумяща“ маркировка, която да спомогне принудителното намаляване скоростта на движение, ще бъде направена на кръстовището по пътя Русе – Варна, край „Джъмбо, до изграждане на кръгово движение.

Около тази идея се обединиха участниците в инициираната от Окръжната прокуратура в Русе междуведомствена среща за обсъждане на проблемите, водещи до високия брой произшествия в района. Сред другите краткосрочни мерки са изграждането на осветление в участъка, осигуряващо видимост вечерно време и по време на мъгла, както и евентуално засилване на контрола с мобилни екипи на „Пътна полиция“.

Също така маркировката ще бъде подменена, тъй като при извършения оглед е констатирано, че положената хоризонтална маркировка е силно изхабена, а също единична бяла непрекъсната линия липсва и по края на пътните платна. Освен това банкетите са в незадоволително състояние, силно скосени и на места са замърсени с отпадъци, включително големи клони от крайпътните дървета. Проблемен се оказва и изградения водосток в посока от КПП 2 към кръстовището, който също е замърсен и е без предпазен парапет. Не на последно място ще бъдат поставени и допълнителни знаци, като дублиране в двете посоки преди кръстовището на пътен знак B26, оказващ ограничение на скоростта до 60 км/ч., както и поставянето на пътен знак Б1, т.е. „пропусни движещите се по пътя с предимство“ от изходите на път I-2 към магазин „Джъмбо“ и път II-23 непосредствено преди кръстовището.

Основната дългосрочна мярка, която беше обсъдена е изграждането на кръгово кръстовище в проблемния участък.

Областният управител пое ангажимент да придвижи максимално бързо необходимата документация към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура“, както и да съдейства за подкрепа от парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.