Шведски отбор продава ДНК на капитана си

0
108
Шведски отбор продава ДНК на капитана си

Шведите са известни с иновативния си подход. След като навремето ИКЕА стана първата компания, предлагаща „сглоби си сам“ мебели, а Швеция – първата „капиталистическа“ държава, прилагаща на практика социализма, в наши дни скандинавците се отчетоха с още една новост.

11-кратният шампион по футбол на страната – АИК пусна уникален сувенир за феновете си. Той представлява част от генетичния код на капитана на отбора Нилс-Ерик Йохансон.

Тази Коледа те можеха да закупят епруветка с кристализирана ДНК на своя любимец срещу „скромната“ сума от 350 евро. Бройката на безценния артикул е силно ограничена – само 371 екземпляра са били пуснати в продажба. Който реши да си го закупи, ще го получи в специална коледна кутийка.

Самият Йохансон все пак уточнява, че съвпадението с оригиналния му ДНК код не е 100%, а само 99 и се шегува с възможността един ден да се появят негови клонинги: „Вероятно разликата от 1%  ще даде предимство на десния им крак, а не на левия, както е при мен“.

И допълва: „Ако го разпръснат на местопрестъпление, ще разберат, че не съм аз“.

Нилс-Ерик Йохансон е двукратен шампион на Германия с „Байерн“ Мюнхен. Той се присъедини към АИК през 2007 г., а миналата година прекрати кариерата си на 38 години заради проблеми със сърцето.