Нова порция бомбени заплахи, подозират хибридни атаки, свързани с Русия

0

Бомбени заплахи са получени и днес в десетки училища в страната, съобщиха от МВР.

Сигнали за поставени взривни устройства са постъпили в няколко столични училища, в 24 учебни заведения във Варна и във всички училища в Сливен. Имейл с бомбена заплаха е получен и в Математическата гимназия в Бургас.

Те са изпратени по мейл от името на Егор Синянский и непозната организация.

Установено е, че IP адреса на изпращача не е български. В канала си в Телеграм организацията, изпратила имейлите, прокламира омраза срещу човечеството и децата.

По думите на вътрешния министър Иван Демерджиев, сигнали за бомби са постъпили паралелно в училища в няколко европейски държави, не само у нас. Според него, те не са реални и целят медиен ефект, и привличане на вниманието. Водещата версия е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия.

Страната ни е потърсила съдействие от партньорските служби в Европа и САЩ, които работят по установяването на източника на тези заплахи, каза още Демерджиев. Сигналите са абсолютно идентични, мултиплицират се и се подават до възможно най-много адресати. Източниците на атака и подходите са едни и същи.

Вътрешният министър каза още, че не вижда връзка между бомбените заплахи и изборите, защото сигнали постъпват и в други държави. Ако в изборния ден се получи сигнал за взривно устройство, секционните избирателни комисии трябва да сигнализират МВР. Оттам нататък органите на реда ще преценят дали има реална заплаха или не и ще се действа спрямо преценката им, каза още министърът.

Вчера училища в София, Варна и Бургас също получиха заплахи за поставени взривни устройства по имейл.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук