„Син Карс“ мести производството на електромобили от Русе в Гюргево 

0
Първите български електромобили

„Син Карс индъстри“ ще премести производството на електромобили от Русе в румънския град Гюргево.  

Това съобщи Росен Даскалов, основател на „Син Карс индъстри“ в предаването „Бизнес старт“ на телевизия Блумбърг. По думите му, причините са в по-добрите условия за нови инвестиции, които предлага северната ни съседка. 

“Направихме всичко възможно новият завод да бъде в България, но не срещнахме разбиране по отношение на земя (параметри, покупка и т.н.), обясни предприемачът. В България ще остане развойният (R&D) център на компанията, като днес е официалното откриване на новата база в Русе”, каза Даскалов. Той допълни, че в Румъния са направили уникални неща по отношение на законовата рамка за инвестиции.  

“Получаваме 700 дка терен при месечен наем от 1000 евро в следващите 73 години. Ползваме по-добрите икономически условия там, за да бъдем по-ефективни. Ние трябва да защитим интересите на нашите инвеститори“, каза още Росен Даскалов.  

“Всичко стана случайно – кметът на Гюргево ни е клиент в сервиза и от него разбрахме подробностите за стартиране на бизнес в Румъния, добави Даскалов. 

В България не намерихме начин как да получим терен на приемливи за нас условия. Водихме комуникация с всички видове институции и с местната власт, но причината не е в тях, а в законовата рамка като цяло. 1000 евро наем за 700 дка е уникално ниска цена – всъщност те ни правят подарък, за да развием бизнеса си”, каза бизнесменът. 

„Ние продължаваме да сме българи, продължаваме да побеждаваме с нашите спортни автомобили. Просто търсим икономически предимства, за да бъдем ефективни пред нашите инвеститори“, каза още Росен Даскалов. Той допълни, че неотдавна „Син Карс индъстри“ е получила сертификат за типово одобрение на електромобилите L CITY, издаден от TUV SUD в Германия, което позволява производството в малка серия (до 3000 автомобила годишно). Компанията има и сертификат за производство на батерии за електромобили. 

В Германия също има точка на асемблиране, която развиваме в момента. Имаме планове да сглобяваме електромобилите в Англия и в САЩ. 

„Имаме над 400 поръчки за електромобили за 2023 г. Целта ни е до края на тази година да изчистим процесите в базата ни в Русе, да произведем няколкостотин автомобила и после да преместим производството в Румъния. Като влезем в ритъм от базата ни ще излиза по един електромобил на смяна.“ 

Фирмата работи с партньори в Нидерландия и Германия, за да може електромобилите L CITY да бъдат вкарани в лизинговите схеми на местните компании. В Нидерландия след 2024 г. само електрически автомобили ще могат да влизат в централната градска част, обясни Даскалов. 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук