75-годишен силистренец постави рекорд по плуване

0
101
75-годишен силистренец постави рекорд

75-годишен силистренец постави рекорд в плуването – въпреки възрастта си той преплува 10 км за 3 часа и 32 минути. Досега в България човек на тази възраст не е преодолявал подобна дистанция с плуване.
Ангел Емилов направи рекорда си на 12 септември, в навечерието на празника на Силистра – Кръстовден, в 25-метровия закрит плувен басейн в града. Рекордът е удостоверен от съдията от Федерацията по плуване Велислав Цеков и се очаква да бъде въведен като стандарт за преодоляване от хора на тази възраст.
Ангел Емилов плува от 12-годишен. Продължава и в годините като войник в Спортната рота, а след това и в Националната спортна академия. Участвал е и в едни от първите преплувания на Дунав при Силистра.
„Правя го за предизвикателство и да покажа на всички, и на моите съграждани също, че възрастта няма някакви ограничения дори да е голяма и дано другите да продължат по същия начин. Да не виждам хора, които не спортуват“, сподели той.
Негови близки разказват, че през целия си живот до момента, не спира да тренира активно всеки ден.
От този вид преплувания това е първо по рода си у нас. Досега човек на тази възраст не е преодолявал подобна дистанция. Единствената информация е за японец, на 73-годишна възраст, който е преплувал 3 км дължина.
Бившият треньор на националния отбор по плуване, директор на Общинското спортно училище в Силистра Веселин Суров разкри: „Ангел е човек, който през живота си не е помирисал цигара, не е близнал алкохол. Треньор е бил предимно в чужбина, живее здравословен живот, един от най-добрите рибари в района и всеки ден спортува“.
Ангел има опит с маратоните от младежките си години, когато е преодолявал в морето по 21 км. Днес той преплува 10 км за 3 часа и 32 минути, а успехът му бе посрещнат с възторг.
„Малко по-бавно плувах, но гледах да бъде ритмично и да бъде нормално, да мога да издържа 10 км – мечтата е изпълнена“, каза плувецът.
Силистренецът е бил дългогодишен треньор в чужбина. Предал е любовта към плуването и на четирите си деца. Трима от тях днес също са успешни треньори.