2 до 3 пъти скача цената на гробищните места в Русе

0

Два, до три пъти ще се увеличи цената на гробищните парцели в двете русенски гробища – „Чародейка“ и „Басарбово“.

Това става ясно от предложенията за промени в наредбата за организацията и дейността на гробищните паркове в Русе, публикувани на сайта на Общински съвет-Русе, за мнения и предложения.

За ползване до 15 години в „Чародейка“ сумата скача от 25 лв. на 50 лв., а за гробищен парк „Басарбово“ – от 20 на 40 лв.

Откупуването за вечни времена скача почти три пъти, но ще има отстъпка, ако гробното място има покривна плоча или циментово-мозаечна замазка. Мотивът е, че така се поддържа по-лесно. За вечни времена на „Чародейка“ таксата скача от 125 лв. на 325 лв., а ако има плоча или замазка – 260 лв. В „Басарбово“ сумата съответно става от 100 лв. на  295 лв., а с плоча или замазка – 230 лв.

Предлага се също да отпадне изричното писмено съгласие от наследниците за ново погребение в същото гробно място. Това, според изготвилите проекта, ще позволи максимално използване на наличните гробищни места.

Предлага се да бъде забранено засаждането на дървета в парцелите или в гробните места, както и изграждането на пейки, маси и огради в тях. Строителни и

каменоделски услуги ще могат да се извършват след подаване на предварително уведомление по образец към „Обреден дом“, а длъжностно лице ще определя на място границите за извършване на дейностите.

Пълния текст на проекта за наредба можете да видите ТУК.