Скандал с ирландската евродепутатка  в Поморие

0

Евродепутатката  Клеър Дейли пристигна в Поморие за среща между ирландски собственици на апартаменти с представители на различни институции в хотелския комплекс „Сънсет ризорт“.

Проблемът  в комплекса е гражданско-правен, свързан с отказа на ирландските собственици да плащат такса поддръжка от 15 евро на квадратен метър. В комплекса евродепутатът Дейли беше посрещната с остри въпроси от кмета на Поморие Иван Алексиев.

Поморийският кмет, който е представител на партията ГЕРБ  попита евродепутатката , по чиято инициатива, в резолюцията за България, която прие Европейският парламент, беше включен пример за неспазването на върховенството на закона, като беше посочено конкретно отношението към частните собственици на апартаменти в комплекс „Сънсет ризорт“, дали „не е използвала политическите си лостове и възможности,  за да вкара  един частен спор в резолюцията на Европарламента?“.

Алексиев попита също  дали  Клеър Дейли  уведомила  колегите си преди това, че решава един частен спор, като  използва политическите си възможности и политическото лоби, което има и настоя тя да се извини.

„Аз нямам никакъв частен интерес за нищо в България и в момента разговарям с кмета, понеже изпитвам уважение към институцията, която представлява“, каза на свой ред евродепутатката. Тя уточни, че целта на посещението й в „Сънсет Ризорт“ е да помогне за разрешаването на проблемите там, за които е сигнализирана от свои сънародници и които съществували там от години. Дейли , заедно с още четирима евродепутати ще участва и в 100- ния ден тази вечер от началото на протестите срещу правителството в страната.

Поморийският комплекс  „Сънсет ризорт”, известен още като Ирландското селище е  най-големият луксозен комплекс от затворен тип в курортното градче.

Собствениците на апартаменти там са повече от 750, като 350 от тях са ирландци.

Недоволните от тях обаче са близо 60 и  те отказват да плащат годишна такса за подръжка. Затова  имотите им били с изключи електричество и вода, което е и повод за недоволството.

Пред журналисти ирландците обясниха че на всеки собственик таксата растяла всяка година. В момента тя е 15 евро на квадратен метър.

Според Катрин Райли, която е една от собственичките на апартамент в „Сънсет ризорт“ , им милион и половина евро за басейни, които  те ползвали за три месеца в годината.

„Очакват от нас през тази година на глобалната пандемия да плащаме същите пари“, каза Райли.

Боян Бонев, който е собственик на  „Сънсет Ризорт”  е категоричен,  че този комплекс не може да съществува без такса поддръжка. По думите му, реално призива на евродепутатката и нейната подкрепа,е за затварянето на комплекса.

Събираната от собствениците  на апартаменти такса отивала  за заплати на близо 500 души персонал,   външни услуги като електричество и вода, както и подръжка на огромните градини.

Ботев каза също, че таксата безмълвно плащали  всички други собственици на имоти – руснаци, датчани и норвежци, но не и ирландците.

В импровизираната среща днес в комплекса участваха и представители на ВиК и местното електродружество.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили