Скандал в парламента между ДПС и Обединените патриоти

0
42
Скандал в парламента

Декларация на ДПС, прочетена от парламентарната трибуна от лидера на партията Мустафа Карадайъ, предизвика скандал в парламента.

В декларацията от движението се обявиха против смяната на над 800 турско-арабски наименования на местности в Старозагорско с български имена.

“Призоваваме всички държавни органи и институции да осъдят всеки подобен акт, който създава предпоставки за напрежение или несигурност, подкопава доверието и е провокация за националната сигурност. Нека търсим начини за опазване на културното наследство, което е важно за нашата идентичност и идентичността на всяка личност”, прочете лидерът на ДПС.

След изказването му на трибуната застана проф. Станислав Станилов от “Атака”, който коментира, че в Турция няма нито едно българско наименование на местност и даде за пример, че Лозенград се казва Кърклалери, при което Карадайъ напусна залата.

“Българският етнически модел беше създаден от българския народ след Освобождението и ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има и то твърде много. Българският етнически модел позволи на тези турци да останат и мирно да живеят с всички българи, което те сега не искат да го правят”, каза проф. Станилов.