Скаутския клуб “Приста” в Русе отбеляза 10-годишен юбилей 

0

С огромна торта и много усмивки в „Канев център“ Русенският скаутски клуб „Приста скаут“ отпразнува десетия си рожден ден. 

Сред гостите на тържеството бяха заместник – кметът на Русе Енчо Енчев, директорът на БЧК – Русе Антоанета Ябанозова, народният представител Димитър Недялков, както и множество членове на най-многобройното формирование на международната организация в страната. Поздравителни адреси изпратиха областният управител Анатоли Станев, Световната скаутска организация, както и от народния представител от „БСП за България“ Иван Иванов. 

Интересен факт е, че най-възрастният скаут в страната е русенец. Това е Теодор Пеев, който е председател на клуба и е на 70 години. Русенският клуб е най-големият в страната, има около 150 членове, като най-многобройна е групата на т.нар. „вълчета“, т.е. на децата между 6 и 11 години. Те се над 50. В национален мащаб скаутите наброяват повече от 500 души.  

В последните години русенските скаути са участвали в многобройни международни инициативи. Например на олимпиадата в Пьонгчанг през 2018 година като доброволци са участвали двама българи. Един от тях е бил русенецът Борислав Попов, който сега е студент втори курс в Манчестър. Участник от Русе е имало и в световното джамборе в Невада през 2019 година, където са се събрали над 48 000 души от цял свят. Сред най-големите постижения на местния скаутски клуб през годините е и създаването на скаутски дом. Той се намира в бившето училище „Пейо Яворов“ и в него има стаи за различните възрастови групи, кухня, офиси, спално отделение за около 60 – 70 човека, но настанени в спални чували. Редица са и реализираните доброволчески и благотворителни акции. През последните няколко години русенските скаути са участвали и в набирането на финансови средства за реставрацията на иконостаса на църквата „Свето Възнесение“, както и за закупуване на учебни материали и книги за детското отделение в УМБАЛ „Канев“. Благодарение на тях са се осъществени и безброй акции за почистване на река Дунав и Янтра.    

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук