Слагат детектори за радон в жилищни сгради в Разградско

0
124
радон

В Разградска област ще бъдат поставени 33 детектора за измерване на концентрацията на радон в жилищни сгради, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.
В тазгодишното национално проучване за наличието на радон в жилищни сгради ще бъдат включени 16 домакинства. Във всяко едно от обследваните жилища ще бъдат поставени по два детектора. Приоритетно ще бъдат избирани жилищни сгради, в които от предходното проучване е установено наличие на радон над 300 бекерела на кубичен метър или стойности близки до референтните. Новите участници ще бъдат определяни на доброволен принцип, като пропорционално ще бъдат обхванати домакинства от всички общини, уточняват от здравното ведомство.
Проучването е четвърто по ред през последните години и ще започне на 20 септември. Разградска област досега се е включвала три пъти в националните проучвания за наличие на радон в обществени и жилищни сгради. През 2014 година са обследвани всички детски градини, година по-късно – 100 жилища, а през 2017 година – 30 домакинства. Засечени са случаи на превишени норми на радон над допустимите, като всички са в Самуилска община, включително и в детска градина, допълват от Регионалната здравна инспекция.