Слагат камера и служители на КООРС пред „Линемар“

0

Служители на общинското специализирано звено „КООРС“ в Русе ще следят денонощно дали предприятието „Линемар“ (бивш „Монтюпе“) замърсява въздуха.

Това заяви кметът на Русе Пенчо Милков след състоялото се спешно заседание на новосформирания Общински кризисен щаб по въпросите за въздуха.

В тяхна помощ ще бъде поставена и видеокамера с висока резолюция, която в реално време ще предава информация в Общината. Милков каза още, че е поискал от „Гранична полиция“ и термовизионна камера. Достъп до видеоемисията ще има на сайта на Община Русе.

Повод за извънредните мерки са поредните получени в ранните часове на деня сигнали за миризма на бакелит.

„Ако промишленото производство, което ни трови, не бъде ограничено, докато спре да го прави, ние имаме абсолютно всички законови средства и право като граждани сами да го спрем. Не искам и седмица повече да се събуждаме с усещането за безнадеждност, че този проблем не може да се разреши. Гневът на хората е справедлив“, заяви Милков.

Кметът каза още, че преди време е поискал от Министерството на околната среда и водите мобилна станция за измерване на въздуха, но от там все още не са осигурили такава. По думите му цената й е около 700 000 лева и общината не може да си позволи да я купи. Милков заяви, че отново ще се обърне към министерството със същото искане.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили