След 1 април джипитата няма да дават безплатни PCR-тестове

0
Снимка: Unsplash

С отпадане на извънредната епидемична обстановка след 1 април личните лекари вече няма да могат да дават направления за безплатни PCR-тестове. Това със сигурност ще намали броя на изследванията за коронавирус, а оттам ще се стигне и до изкривяване в статистиката за заболеваемостта.

„Това ще затрудни и лекарите, и пациентите, досегашната процедура беше много облекчена. Можехме да издаваме тези направления дори и с телемедицинска консултация, дистанционно. Практически няма икономия на средства, тъй като парите ще отидат за заплащане на специалиста. Пациентите ще трябва да чакат на опашки, няма да се изследват и няма да знаем реалната картина на заболелите. Ваксинацията практически спря, след като се заговори за отпадането на зеления сертификат“, коментира пред БНТ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари за Пловдивска област д-р Костадин Сотиров,

Според правителствения план епидемичната обстановка няма да бъде удължавана след 1 април. Предлага се още отпадане на всички мерки, включително и носенето на маски на закрито. Редица експерти вече се изказаха негативно. Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев настоя мерките да се запазят поне до средата на май, а други са на мнение, че маските трябва да се запазят поне за градския транспорт и за други закрити пространства.

Според Сотиров броят на заболелите у нас намалява с бавни темпове. По думите му е разумно да се запазят част от мерките.

„Маските са другата смислена мярка. Заболеваемостта ще се увеличи, независимо от затоплянето на времето“, каза лекарят.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили