След 111 години: Ученици възраждат русенска идея

0
След 111 години

След 111 години ученици възраждат една русенска идея, съобщиха от общинската администрация в Русе.

Става дума за издаване на Пътеводител по маршрути до природните, историческите и културни забележителности в околностите на Русе. Той ще бъде издаден по проект „Една русенска идея се възражда след 111 години“, който се осъществява в партньорство с Регионален исторически музей – Русе, Сдружение Вело – Русе, Студентски съвет при РУ „Ангел Кънчев“ и Туристическо дружество „Приста“ с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“..

Изданието ще послужи на ученическите и студентските клубове за по-информирано и резултатно организиране на туристическа дейност сред подрастващите.

Проектът включва още пещерна експедиция „Марина дупка“ в околностите на Трявна, катерене на скали на морския бряг край село Tюленово, изкачване на връх Ботев. Предстоят ремонтно-обновителни дейности по стълбовата маркировка, поставяне на указателни стрелки, изграждане на нови стълбове и маршрутно-информационни табла в районите на хижите „Ехо“ и „Козя стена“ в национален парк „Централен Балкан“.

В ход е и полагане на лентова маркировка по маршрутите до паметната плоча край русенския квартал „Долапите“, където през 1908 г. е създадено първото юношеско туристическо дружество в България – предшественик на Юношеския туристически съюз (ЮТС).

Предвидено е и почистване на пътеките и окосяване на теренните подходи до туровете за катерене по маршрута от автобусна спирка „Русаново мостче“ (кв. Средна Кула) –  до скалите над р. Русенски Лом. Тук през 1910 г. Хелмут Брокс и негови другари правят първите опити за катерене в България с използване на алпийско въже.