След акцията: Бобоков и Узунов избирали посланици

0
274

Проведената днес акция в офисите на „Приста ойл“ е била във връзка с чатове между Пламен Бобоков и Пламен Узунов, в които русенският бизнесмен е посочвал имена, които в последствие се оказват посланици в страни извън ЕС.

На 03.08.2018 г. от комуникацията става ясно, че между двамата е уговорена среща в столичен хотел. Като ден след това Бобоков изпраща съобщение на Пламен Узунов със следното съдържание: „Румен Петров – Алжир“.

Румен Петров е назначен като извънреден и пълномощен посланик на Република България в Алжирската демократична и народна република на 16.01.2020 г. с указ на президента.

На 19.06.2019 г. Бобоков изпраща файл със следното наименование: „CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev“, с уточнението, че това е „моето предложение за Абуджа (Нигерия)!“.

Част от обиските бяха на адреси на фирмата „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз“, собственик на което е Атанас Узунов.

В съобщението на прокуратурата е представено Писмо за мандат от 6 страници. То е за извършване на консултантска дейност по Проект „Изследване и анализ на външните и вътрешните рискове и заплахи, застрашаващи корпоративната сигурност на “Приста ойл холдинг ЕАД“. Консултант е именно „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“. Посочено е, че цената е 5 000 лева месечно без ДДС за срок от 1 година.

Прикаченият документ съдържа подпис на управителя на „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ и печат на дружеството.

В отговор Пламен Бобоков предоставя адрес на личната си електронна поща.

Специализирана прокуратура ще изиска от Министерство на външните работи и от Президентството официална информация във връзка с гореизложеното.