След гневна реакция срещу властта – данъчни и полиция влязоха в офисите на „Хиполенд“

0

Офисът на веригата за детски играчки „Хиполенд“ в  Казичене е обект на масирана проверка от страна на данъчни служители от Националната агенция за приходите (НАП) и Икономическа полиция.

Мащабната акция на правоохранителните органи в офиса на „Хиполенд“ в „Казичене“ и в магазините в София  е потвърдена  от  говорителя на НАП Росен Бъчваров пред електронното издание  на „Дневник“.

Бъчваров обаче е отказал всякаква допълнителна информация – какъв е поводът за проверката, кои други институции участват в нея и какво се проверява.

Операцията на данъчни и Икономическа полиция идва  само два дни след като изпълнителният директор на веригата магазини за детски играчки публикува критична позиция в социалните мрежи, в която „благодари“ на полицията, че синът му е бил обгазен с химическо вещество на антиправителствения протест в центъра на София на 2 септември.

Вчера агенция ПИК, известна със силната си проправителствена позиция, излезе с публикация със заглавие „Хиполенд“ – детмаг или машина за протести“. В нея лично собственикът на медията Недялко Недялков атакува магазините, Колев и служителите, които са ходили на протести, в типичния за агенцията стил. Публикацията е коментарна и не изглежда като повод за самосеризиране на органите.

На 2 септември собственикът на веригата магазини Мариан Колев съобщи в публикация, че синът му е сред пострадалите от обгазяване по време на протеста и едва не е загубил зрението си.

„Горд съм, че през целия си съзнателен живот съм създал и развивам бизнес, че давам работа на над 350 души, че плащам до стотинка предвидените от законите данъци и осигуровки, за да осигурявам заплатите, включително на хората, които днес ни „пазят“, обгазявайки и ослепявайки децата ни“, написа тогава Мариан Колев  в профила на компанията във Фейсбук и обяви, че подкрепя протестите срещу правителството.

Отвореното си писмо Мариан Колев адресира до „всички български граждани, на които не им е все едно и които искат да живеят в една по-добра и по-справедлива държава“.

В писмото си  Колев изказва и  „Специални благодарности и към Министъра на вътрешните работи, който е дал заповед да се обгазяват мирни и невинни граждани, журналисти, общественици, младежи и хора на почтена възраст, чиято единствена вина е, че не са съгласни повече да живеят в страх и сляпо подчинение и имат смелостта открито да отстояват позицията си.“

Цялата му позиция може да прочетете ТУК:

Отворено писмоДо всички български граждани, на които не им е все едно и които искат да живеят в една по-добра и…

Публикувахте от Хиполенд (Hippoland) в Сряда, 2 септември 2020 г.

Служители на „Хиполенд“ също бяха забелязани на антиправителствените протести още в първите дни.

От „Дневник“  са потърсили за въпроси Мариан Колев, но той не е отговарил на мобилния си телефон.

Кой е Мариан Колев, баща на обгазеното 17 годишно момче?

Той е основател и мажоритарен собственик на веригата „Хиполенд“. Според информация на „Капитал“ работи в сегмента от края на 90-те години, когато създава фирмата „Феликс тойс“ и тя е най-големият дистрибутор на детски играчки на пазара в България. Веригата „Хиполенд“ е създадена през 2005 г. и има 30 магазина във всички по-големи градове на България и онлайн продажби. През 2018 г. приходите на „Хиполенд“ АД са били 65 млн. лв., а печалбата 3.6 млн. лв.

Днешната акция в офисите на веригата за детски играчки „Хиполенд “ е активно коментирана в социалните мрежи.

Коментарите са полюсни: от обиди, че таткото е най- вероятно е взел  червени куфарчета с милиони от „Позитано“, до настървение и мъмрене, че синът му е бил сред тези, които най- вероятно са хвърляла предмети по Полицията, до пълна подкрепа и отричане на жестокостта и насилието, както и използването на сълзотворен газ.

Има и упреци, че е на протеста са били  непълнолетните, както и голям брой поздравления за смелата гражданска позиция.

Междувременно граждани публикуваха снимки в Туитър със закупени артикули в знак на подкрепа към собственика на магазина.

 

Очаквайте подробности в новините на ТВН от 18 и 30 и 21 и 30 часа!

Снимки: Дневник

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили