КЕВР намали цената на водата в Русе със стотинка и половина

0
37
Почти 3 лева за кубичен метър

След обществения натиск Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ намалява приетите преди няколко дни цени на водата в 14 области, става ясно от съобщение на сайта на комисията.

Корекцията на цената на водата за русенци е половин процент – вместо утвърдените първоначално 6,2 на сто увеличението ще бъде 5,7 на сто. Крайната цена пада с около стотинка и половина за кубически метър до 2,771 лв/куб.м.

До преизчисляването се стигна след многократно призоваване от страна на омбудсмана Мая Манолова регулаторът да я преизчисли, според коректния период на инфлацията. Според омбудсмана, вместо инфлацията от м. януари до м. октомври т.г., която е 0,7 %, регулаторът е взел предвид справка от м. декември 2016 г. до края на м. октомври т.г. – 1,9 %. Омбудсманът посочи също, че инфлацията следва да се изчислява от момента на влизане в сила на утвърдената цена за 2017 г. за ВиК услугите, която е различна за операторите.

В резултат на натиска, на 15 декември 2017 г. комисията е излязла с ново решение, в което ясно личи, че след преизчислението на инфлацията, първоначалното увеличение на цената на водата намаля с няколко пункта в 14-те области на страната.