След трагедията с Вики: Депутати и юристи от Русе ще работят за промяна в НПК

0
565
Депутати и юристи от Русе ще работят за промяна

Депутати и юристи от Русе ще работят за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс в частта му за съкратеното производство.

За това се договориха на работна среща, инициирана от телевизия ТВН, депутати от 19 Русенски многомандатен район и представители на местната юридическа общност. Тема на дебата бяха променя в текстове от глава 27 от НПК в частта и за т.нар. споразумение за съкратено съдебно производство, даващо възможност за получаване на по-леко наказание от извършители на тежки престъпления, за които законът предвижда доживотен затвор. Срещата бе провокирана от общественото недоволство, породило се след като убиецът на Виктория – Северин Красимиров, получи 30 години лишаване от свобода. Той се възползва от процедурата на съкратеното съдебно следствие, присъдата му бе намалена с една трета и така избегна доживотния затвор.

Участие в срещата взеха народните представители д-р Андриан Райков (ГЕРБ), Искрен Веселинов (ОП) и Пенчо Милков (БСП), председателят на адвокатската колегия в Русе Людмил Павлов, колегите му Андрей Желязков и Иво Пазарджиев, както представители на русенската журналистическа общност.

„На практика глава 27 от НПК прави налагането на най-тежките наказание – доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна неработещо, тъй като дали по собствено решение, или по съвет на защитниците си обвиняемите приемат споразумението като „спасителна мярка“ и така съдът е лишен от възможността да го наложи, подчерта адвокат Андрей Желязков. Освен това, според текстовете, обвиняемият приема фактите по обвинителния акт, а не вината за извършеното престъпление.. Според него, трябва да бъде премахната и възможността за двукратна редукция на наказанието, а тя да бъде императивно записана, както е напр. в италианския НПК.

Депутатът искрен Веселинов припомни случая с убитата във Велико Търново студентка, при който убиецът веднъж се е възползвал от привилегията по глава 27 и след освобождаването му от затвора и е извършил второ убийство.

В конструктивен дух бяха обсъдени няколко варианта. Като основа за по-нататъшната работа бе приет вариантът в чл. 369а. да бъде записано, че „при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда, както и при престъпления против половата неприкосновеност, съкратено съдебно следствие се допуска само след съгласието на всички страни (прокуратура и частен обвинител, ако има конституиран такъв)“.

Договорено бе в началото на м. юли да се проведе втора среща, на която да бъдат обсъдени окончателните варианти, а русенските народни представители да се възползват от правото си на законодателна инициатива и да го внесат за разглеждане в правната комисия и след това – в пленарна зала на Народното събрание.