Следователка осъди ГДБОП и прокуратурата за незаконно подслушване

0
Радиана Абдулова, Снимка: Биволъ

Следователката Радиана Абдулова е осъдила прокуратурата и ГДБОП за това, че е била незаконно подслушвана, съобщи lex.bg. Тя предяви искове преди две години като претендираше по 70 хил. лв. обезщетение с всеки от тях. С решението на Софийския градски съд й се присъждат 27 хил. лв.

Абдулова е била разследвана за престъпления срещу правосъдието и корупция, става ясно от делото. ГДБОП започнали да я следят, защото тя водела дело срещу бизнесмен от Пазарджик и имало подозрения за подкуп. Когато МВР иска разрешение за подслушване обаче срещу следователката изобщо не е било образувано дело. Искането пък било отправено до Софийския окръжен съд, а не до компетентния градски съд. Абдулова е следена със СРС-та многократно, но обвинение не й е повдигнато.

Едно от нарушенията е, че разрешенията са издадени от некомпетентен съд, пише в решението за обезщетение. В него се посочва, че следователката неминуемо е претърпяла вреди.

Преди две години Абдулова се превърна във враг на ръководството на прокуратурата, след като обяви, че е била част от „шпицкоманда“ следователи, които се занимавали с разследване на политици и висши чиновници. Пред „Биволъ“ тя разказа, че се отчитали лично на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, а самите дела се използвали за шантаж или „опраскване“.

Същото заяви по-рано и друг столичен следовател – Бойко Атанасов.

 

 

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа