Следващият локдаун ще е за неваксинирани

0
Александър Златанов, Снимка: БГНЕС

Ако високата заболеваемост от коронавирус не бъде овладяна със сегашните мерки и стигне до 1000 на 100 000 души, ще се наложи въвеждането на локдаун. Ограниченията обаче ще засегнат първо неваксинираните. Това заяви пред Нова телевизия зам.-здравният министър Александър Златанов.

Капацитетът на лечебните заведения ще другият критерий, по който ще се преценява за налагане на локдаун, обясни той. Стигне ли се до запълване на леглата за неинтензивни грижи над 9 000, ще се мисли за въвеждането на ограничения.

„Ние сме на принципа към определен момент да се въвеждат необходимите мерки. Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните. Ограничаване на времето, в което ще могат да излизат извън вкъщи“, обясни той.

Covid-19: Антирекорд по брой на новозаразените и починалите

В понеделник в България бе отчетен рекорд по новозаразени и починали – близо 6 хил. нови случая и 243 смъртни. Едновременно с това расте броят на приетите за в болници. По последни данни в лечебни заведения са настанени 7128 души. На интензивно лечение са 608 души.

„Над 600 пациенти са в интензивните отделения. При положение, че на този етап сме разкрили около 700 легла за интензивни грижи. Към момента, според необходимостите, поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти“, каза Златанов.

В момента здравното министерство се опитва да овладее високата заболеваемост с въвеждане на зеления сертификат. Според Златанов властите нямат намерение да се откажат от него.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили